ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА – КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА СВУ ДЕЦУ

Издвајамо

Права детета су данас чињеница,  реалност призната међународним правом. Она су нормативно уређена, а процес нормирања ће тећи и напредовати пратећи токове развоја друштвеног живота.

Под појмом права детета сматрамо права која су по природи људска и која свако дете има без обзира у којој  држави живи, политичком, културном, економском окружењу  и  у  складу са каквим традицијама, обичајима и веровањима се развија.

Поводом  тога у нашој школи (како у централној тако и у издвојеним одељењима) одржан је „Фестивал права детета“  низом  интересантних активности.

Ученици од  1.-4. разреда из   Вилова  су  заједно са учитељицама  Светланом Лозанов, Вјером Гавранић, Оливером Момиров и Анђелком Болманац   осмислили радионицу колективног прављења играчака под називом „Играмо се и у игри стварамо“, а потом  уприличили изложбу својих радова у холу школе. Затим је Јованка Зубовић, педагог школе  представила  деци ПП презентацију под називом „Права деце“.

Ученици од  1.-4. разреда у  Гардиновцима  заједно са учитељима Љубицом Стојков,  Александром Николин,  Дејаном  Станковић израдили су плакате на тему дечијих права, a ученици од 5.-8. разреда заједно са наставницом српског језика,  Весном Пејин и наставницом енглеског језика , Мајом Крчмар  уприличили су  дружење са локалним песникињама под називом „Загрљаај за Миленка“.

У издвојеној школи у Локу удружење „Брег“  из Титела, одржало је предавање и презентацију о тителском брегу, а у ченици од  1.-4. разреда са учитељицама Мирославом Цветковић, Марицом Секулић, Оливером Топар су  направили радионицу  „Флора и фауна тителског брега“.

Ученици горње школе у Тителу  (1-2 и 4-3) заједно са учитељицама Наташом Вучан и Снежаном Рошуљ  израдили су тематски  плакат о дечијим правима и правилима понашања. Ученици 2-2 и 3-2 са учитељима Слађаном Петровић Бошњак и Браниславом Бркићем, одржали су спортско такмичење „Дете има право даа живи здраво“.

 Ученици од 1.-4. разреда  централне школе су са учитељицама Биљаном Трнинић, Зорицом Никић, Весном Балог, Оливером Хорват и Јеленом Бојовић   посетили Народну библиотеку „Стојан Трумић“ у Тителу.

Ученици 6-1 и 6-2 разреда и наставница географије Гордана Шаркић одржали су квиз „Колико познајемо дечија права“, a потом је уследио угледни час на тему,, Структура светског становништва са применом чланова Конвенције о правима детета(члан 2, 14, 30).

Ученици од 5-8. разреда и  наставнице руског језика Милена Субић и Драгана Шведић и наставница ликовне културе Светлана Ђурђевић, организовале су радионицу на тему  „Русская   матрёшка“ , где су ученици цртали руске националне лутке, правили  је од различитих материјала и осликавали на керамици. На сам дан фестивала уприличена је изложба у школској библиотеци.

Ученици Средње школе „Милева Марић“ из Титела са професорима извели су представу „Права деце“.

Низом интересантних дешавања , још једном смо се сви осврнули на чињеницу, колико  су нам деца важна , јер поштовањем њихових права поштујемо и себе .