Реални сусрети са занимањима медицинске струке

Актуелности

У нашој школи у среду 9. маја 2018.год. одржани су реални сусрети, а угостили смо педијатријску сестру Слађану Скелеџић која ради у породилишту са новорођеним бебама, тако да је могла да говори ученицима о различитим смеровима медицинске струке.

Организатори овог сусрета, координаторка Тима за Професионалну оријентацију Јелена Влашки Радосављев и чланица тима и одељењски старешина осмог разреда Гордана Буљин,  пожелели су добродошлицу драгој гошћи и срдачно захвалили што се одазвала нашем позиву.

Најпре нам се гошћа сама представила одговарајући на питања интервјуа која су припремили ученици заједно са координаторком, припремајући се за овај реални сусрет. Припрема је урађена кроз одговарајућу радионицу из програма ПО, као и на часовима српског језика у седмом разреду (у VII1 и VII3) када се обрађује интервју, као један од главних облика новинарског изражавања. Одговори су били врло исцрпни, представљање овог занимања врло детаљно и занимљиво презентовано, па су ученици нетремице и са великим интересовањем слушали. У другом делу су ученици били много активнији постављајући најразличитија питања у вези са овом струком. Њихова питања су углавном била усмерена на то који су путеви образовања до ове струке, каква је проходност из средње медицинске школе на медицински факултет у поређењу са гимназијама, како се напредује у струци и како се стиже до места главне сестре. Питања су се низала, као и одговори, врло стручни и искрени, пре свега. Указана им је пажња на то колико одговорности носи занимање педијатријске сестре, посебно оне која ради са најмањом децом и бебама, као и лепе, али и отежавајуће околности којима је једна медицинска сестра изложена. Растумачена им је разлика између различитих смерова, као и разлика између факултета и високе школе струковних студија.

Све у свему, не зна се ко је на крају био задовољнији овим сусретом, ученици исцрпним објашњењима и појашњењима, или гошћа видевши колико су ученици заинтересовани за медицинску струку.

Иако смо добрано пробили термин предвиђен за овај реални сусрет, ученицима то није тешко пало, па су са осмог часа отишли веома задовољни, а организатори су тиме били још задовољнији и већ спремамо неке нове, исто тако занимљиве сусрете…

 

                                                                                   Јелена Влашки Радосављев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *