Издвојено одељење у Гардиновцима

Издвојена одељења

 

Према доступним изворима Гардиновчани су пре отварања своје школе децу школовали у Горњем Ковиљу. У опису Шајкашког батаљона из 1875. године стоји да школа у Гардиновцима ради у официрском стану. После је и ово село добило школску зграду која јебила 1804. године у „рушевном стању“, али ју је похађало двадесетак ђака. Тек 1839. године у изворима се наводи да је зграда у добром стању.

Од оних који су познати учитељи спомиљу се: Никола Живковић (1819. – 1826.), Василије Ковачевић, ђакон (11842- – 1847.), Андрија Кадић (око 1856. – 1871.), Ђорђе Грбановић (1871. – ?).

Најпре су деца учила четири разреда, затим пет, а касније па све до 1960. године, шест разреда. 16. октобра 1955. године, још док је радила као шесторазредна, школа у Гардиновцима је на предлог Наставничког већа и Школског одбора добила име Чика Јове Змаја, омиљеног песника и међу децом и међу одраслим. Школа је стално била у развоју, 1960. године постаје седморазредна да би, већ идуће године, прерасла у осморазредну.

Иако мала, школа постиже велике резултате и тако даје свој допринос друштвеној заједници и слави Змајевог имена.

Интеграционе одлуке спроводене су 1972. године у ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Гардиноваца у јединствену ОШ „Светозар Милетић“ са седиштем у Тителу.

Настава се изводи од првог до осмог разреда. Током године број ученика по разредима је варирао. Наши ученици су последњих година учествовали на многим такмичењима из: саобраћаја, математике, биологије, хемије, физике, руског језика, ликовне културе, српског језика и остварили завидне резултате, добили похвале и награде за освојена места.

Дејана Станковић
професор разредне наставе