Национални дан књиге – “Читајмо гласно”

Актуелности

Поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, Друштво школских библиотекара Србије упутило је позив нашој школи да се укључи у акцију “Читајмо гласно”. Циљ ове акције је подстицање читања, промовисање културе читања и читалачке писмености. У свим објектима наше школе 267 ученика од I до VIII разреда, гласно је читало са 3 наставнице, 2 учитеља и 18 учитељица. Чули су се стихови, уз глуму рецитовале песме, читале су се бајке и приповетке.

Ученици четвртог разреда  који су већ упознали лепу писану реч, уводили су своје млађе другаре у свет маште, пажљиво им препричавајући омиљене делове првог прочитаног романа “Алиса у земљи чуда”. Одабрали су занимљиве делове који описују необичне доживљаје девојчице Алисе. Од тренутка када она пропада кроз зечју рупу, када пије различите напитке који је повећавају и смањују, па све док шпил карата не полети на њу. Ипак, не откривају да је то све био само сан, већ их заинтересују да и сами прочитају књигу.

Ученици другог разреда заједно, као један, читају “Бајку о рибару и рибици”, А.С.Пушкина. Читале су се и песме из Буквара, Читанке, одломци из књиге “Мјесец и његова бака”, Бранка Ћопића.

Ученици V и VI разреда читали су одломак из радио-драме “Капетан Џон Пиплфокс”, Душана Радовића, народну бајку “Биберче”, причу “Зунзарина палата” Бране Цветковића.

Ученици VII и VIII читали су епске народне песме покосовског циклуса и родољубиве песме. Ово су само неки од наслова којима смо посветили време. Ученици су и од куће донели драге књиге и читали одломке прича и песама.

Заједно смо показали важност сваке прочитане стране која богати душу и развија ум. Велика подршка учитеља и наставника у реализацији ове акције показује спремност свих нас у неговању писане речи, а број ученика нам даје наду да корачамо тим путем.

Драган Шведић, библиотекар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *