Програм U.S. Geography and Me

Школска такмичења

На позив Амбасаде САД-а у Србији, ОШ „Светозар Милетић“  Тител  је узела учешће у пројекту U.S. Geography and Me. Пројекат обухвата само девет школа из Србије, а на такмичењу учествују ученици седмог разреда. Овај пројекат има за циљ приближавање српске и америчке културе, као и боље разумевање, ширење знања и информисаности о америчкој географији. Најбољим ученицима се пружила прилика да кроз разговоре са изворним говорницима енглеског језика примене и унапреде своје знање.

Такмичење се састојало из три круга, а победник школског такмичења је у пратњи наставнице учествовао у финалном кругу чији је домаћин био Амерички кутак у Београду. Ученике су припремале наставница географије Гордана Шаркић и наставница енглеског језика Јасминка Бакић.

У првом кругу , одржаном 21.03. 2018. године , нашу школу  су посетили Душица Миливојевић и Шамание Петерс , представници Америчке амбасаде из Београда, која организује такмичење у познавању географије САД-а. Пре самог такмичења, представник Амбасаде, Шамание Петерс је присутне седмаке кроз занимљиву презентацију упознао са Калифорнијом, и радо је одговарао на питања ученика о различитим темама. Након овог интересантног и поучног предавања уследило је такмичење. У такмичењу је учествовало 19  ученика из Титела и Гардиноваца. Ученици су имали 30 минута за решавање теста који се састојао од 20 питања о САД-у, градиво које се изучава из географије у седмом разреду. Својим одговорима, ученици су показали да су озбиљно схватили свој задатак. У односу на остале школе учеснице, а има их девет, наши такмичари су показали најбоље знање на тесту. На наредни ниво такмичења пласирало се шесторо најбољих, а то су:
Марко Тркуља 7-3, Милица Личина 7-1, Илијана Павловић 7-1, Вања Зубчић 7-2, Стефан Миљевић 7-2 и Јован Петровић 7-2. Школа је добила  књиге на енглеском  језику на поклон од гостију из којих  су се припремали ученици за наредни круг такмичења.

Други круг  је одржан 26.04.2018. у просторијама школе. Ученици седмог разреда су присуствовали предавању представника Амбасаде, Шамание Петерс, о националним парковима и природним резерватима. После предавања и разговора, ученици који су се пласирали у други круг  решавали су тест од 20 питања на енглеском језику.

Најбољи од њих шесторо био је Вања Зубчић 7-2.

sdr

 

Представљао је  нашу школу на  финалном такмичењу  које  се одржало 30.  маја  2018.  године у Београду у Америчком кутку у пратњи наставнице енглеског језика, Јасминке Бакић.
Били су  у посети Амбасади САД-а, упознали су се са маринцима, били су гости амбасадора Кајла Ската, који их је, заједно са другим званичницима, дочекао у својој резиденцији. Свим финалистима  су додељене пригодне награде.

У оштрој финалној, конкуренцији девет такмичара, на тесту је било више питања , вишег нивоа на енглеском језику из природних наука о САД-а, Вања је достојно представио нашу школу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *