У СУСРЕТ ДАНУ ШУМА

Актуелности

У сусрет Дану шума, ЈП „Војводинашуме“ организовало је активности са школском децом, са циљем да се нагласе бројне корисне функције које има шума као најсложенији екосистем на планети.

Светски Дан шума обележава се 21. марта широм света, а тај дан установљен је пре 46 година у циљу подсећања на значај шума и да би се истакле бројне користи које друштво има од њих.Идеја за обележавање Светског дана шума настала је на 23. седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конференције 1971. године. Изабран је 21. март као дан прославе и обележавања три кључна аспекта шумарства: Заштита, производња и рекреација. Том прилком је истакнуто да шумски екосистеми доприносе производњи кисеоника и апсорпције угљендиоксида. Дана 15. марта 2017. године, РТВ је у част Светског дана шума организовала снимање емисије „Питам се, питам се“, са еколошком тематиком о значају шума на екосистем планете. У снимању емисије учествовали су ученици нижих разреда Ана Жилић, Елена Дринић, Стефан Јелин, Вања Милићев, Данило Суботић, Зорица Рошул, Невена Барјактаров, Димитрије Бакић, Филип Марковић, Филип Тегелтија, Стојан Јованов, Жељана Опарница, Милица Гомби, Урош Митрић и Драго Спасојевић, као и учитељи Оливера Хорват, Бранислав Бркић и Слађана Петровић- Бошњак.

Снимање емисије било је на терену шумске управе Тител, у газдинској јединици „Шајкашка“. Изабрани представник ЈП „Војводинашуме“ Марко Маринковић, пожелео је добродошлицу ТВ екипи, директору школе мр Петру Којићу, деци и учитељима. Након поздравних речи у дворишту ОШ „Светозар Милетић“ у Тителу, следио је одлазак на терен, на пошумљавање. Господин Маринковић је стрпљиво и стручно одговарао на бројна дечја питања: Колико траје сезона пошумљавања, када је најбоље садити саднице појединих врста дрвећа, када ће на садницама да израсте лишће, колико је времена потребно да се произведу саднице за пошумљавање, а колико да од њих постане шума, колико високо порасте топола, како се шума негује…На све то и на још бројна друга питања, деца су добила стручне, јасне и занимљиве одговоре, па су у школу вратила обогаћена новим сазнањима о значају шума за живот сваког појединца и целокупну светску популацију.

 

Слађана Петровић- Бошњак и Стево Диклић,
Фотографија Оливера Хорват

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *