Љиљана Галић, ученица ОШ „Светозар Милетић“ из Гардиноваца, освојила друго место на националном такмичењу поводом Дана Дунава (Danube day)

Актуелности

Дунав 1

Ученица петог разреда ОШ “Светозар Милетић” у Гардиновцима, Љиљана Галић, освојила је друго место на националном такмичењу поводом Дана Дунава (Danube day) и тако са успехом представила своју школу и своје мало место смештено поред велике европске реке . Конкурси под називом Дунавски уметник одржавају се од 2004. године и од тада су наши ученици под вођством наставника ликовне културе Стеве Диклића већ неколико пута били победници националног дела такмичења.

Дунав 2

Циљ овог такмичења је да се за Дунав обезбеди позитивна будућност, како би и дање остао чиста река која повезује људе и државе дуж својих обала.На конкурсима учествују деца из четрнаест земаља кроз које Дунав тече или има своје притоке. То су Немачка, Аустрија, Чешка, Словачка, Мађарска, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина. Замисао је да од материјала којег пронађу у реци или поред реке(кора дрвета, гране, каменчићи, трска…) деца направе уметнички рад у облику скулптуре, мозаика, колажа…

Такмичење је организовано заједнички од стране Глобалног партнерства за воде Централне и Источне Европе (Global Water Partnership Central and Eastern Europe-GWP CEE) и Међународне комисије за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River-ICPDR )

Стево

Организатори за Србију су Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Републичка дирекција за воде и Кока Кола систем. Обележавање Дана Дунава одржано је 27. јуна на Земунском кеју уз бројне едукативне радионице за децу , као и позоришне представе где су се глумци у трену претварали у вештице,добре и лоше виле, Снежану и патуљке, зле маћехе , принчеве итд.

Рад наше ученице побрао је све комплименте неутралних посматрача који су истицали да је најбољи међу три награђена рада, што нам је представљало велико задовољство и постицај да и следеће године учествујемо на овом такмичењу. Победнички радови биће прослеђени на међународно такмичење. Било би неправедно не истакнути и Николину Пуач, ученицу шестог разреда из Титела која је такође урадила веома леп рад, али овога пута није имала среће да буде међу победницима.

Дунав 3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *