„ЧИТАЈ ГЛАСНО“

Актуелности

„Читај гласно” прва је национална промоција читања коју је покренуло Друштво школских библиотекара Србије, акција којој су се прикључили многобројни школски библиотекари основних и средњих школа широм земље. Са великом радошћу прикљућили смо јој се и ми .Желели смо да из школе и из школске библиотеке инспиришемо још више деце и одраслих да читају више, да их охрабримо да поделе своје уживање у читању и да покажемо да читање доприноси квалитету живота.

Промоција културе читања треба да постаје централна обавеза свих просветних делатности. Без основних вештина читања, не можемо на задовољавајући начин савладати многе друге вештине. Читање у нашем друштву знања и информација је незаобилазно.

Поред промоције читања књига, данас школе имају додатну мисију – да створе компетентне младе људе који могу сами да се крећу кроз велике токове информација, и да те младе науче како сами да умеју да изаберу одговарајућу међу многобројним информацијама. На овај начин, ученици се оспособљавају за учење које се никада не завршава.

И индивидуално и групно, читање има важно место у школи. Сваки разговор након читања књиге омогућава процењивање, учење, разумевање. Ученици треба да сазнају да књиге не садрже само информације, нити само ствари за учење, него треба и да увиде да је читање и забавно и пријатно. Верујемо да се све мења када читамо и када допустимо да нас речи однесу у неки лепши свет.

Три ученице наше школе : Јована Митрић (8/1), Невена Барјактаров (7/1) и Ленка Којић (7/1) радо су се одазвале позиву за  онлајн одржавању акције “Читај гласно“ у нашој школи. Све три су учеснице прошлогодишњег такмичења у рецитовању “Песниче народа мог“ и својим успесима су обрадовале све нас и умногоме допринеле афирмацији наше школе у средини у којој радимо. Слушајући приложене звучне записе, уживајте у стиховима Пабла Неруде, Десанке Максимовић и Сергеја Јесењина и дивним интерпретацијама наших ученица.

 

Са надом да ће наставити да негују свој таленат, али и да  ће својим умећем задивити и подстаћи и друге ученике да се нештедимице препусте свету књиге, свету уметничког дела, радујемо се новим акцијама које промовишу читање .

 

                                                       Наташа Живанчев,
професор српског језика и књижевности

                                                        Весна Балог,
школски библиотекар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *