Чувамо животну средину

Издвајамо

Сваког пролећа и јесени удружење Инжењери заштите животне средине организује акцију „Замените стари папир за саднице“ која има за циљ прикупљање што веће количине папира и картона за рециклирање. Као што и сам назив акције говори, рециклирање се симболично награђује: свако ко донесе 10 килограма старог папира добија садницу цвећа, а они који донесу 60 килограма старог папира добијају садницу дрвећа.

Ове јесени се акцији прикључила и наша школа. Сакупљено је око 600 килограма папира и картона у централној и горњој школи у Тителу и у Локу и Вилову. Како нам је речено на штанду, оборили смо рекорд у количини прикупљеног папира. Школа је добила заузврат саднице цвећа које ће красити њена дворишта и сазнање да је својим добрим делом сачувала око 10 стабала јер се сваком тоном рециклираних новина сачува 17 стабала старости између 15 и 20 година.

Зашто треба да рециклирамо? Количина папира и дрвета која се баци на годишњем нивоу је довољна за загревање 50 000 000 домова читавих 20 година. Папир има одлична својства за рециклажу – производњом из рециклираних материјала, уместо од дрвета, постиже се енергетска уштеда и до 74%. Добијањем папира из једне тоне рециклираног папира смањује се емисија штетних гасова за око 70%. Такође, сачува се 32000 литара воде потребне за производни процес.

Акција ће се и даље наставити па нам се придружите у сакупљању папира и картона али и чепова, пластичних флаша. Пре следећег изношења смећа размислите да ли сте бацили нешто што може да се рециклира и да ли можете то да одложите на право место. Свратите до наших вредних учитељица у горњој школи или до централне школе па се распитајте!

                                                                                      Александра Колак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *