44. ПЕСНИЧКА ШТАФЕТА

Издвајамо

 

Ове године „Песничка штафета“, манифестација коју организује Градска библиотека Зрењанина, кренула 44. пут на своје путовање које ће трајати до 27. априла, да би се почетком маја у Зрењанину окупили сви победници из 60 школа Средњег Баната и  општине Тител, да одмере снагу својих стихова за песничку славу, али и богате награде које сваке године обезбеде спонзори. Очекује се да ће и ове године песничку манифестацију испратити око 10 000 деце којима ће своје стихове представити око 3 000 њихових другара.
Овогодишња штафета посвећена је сећању на прерано преминулог српског писца за децу и омладину, Игора Коларова (1973-2017). Посебност овогодишње „Песничке штафете“ је што ће као гостујући песници школе обићи чак њих петоро:
Урош Петровић, Јасминка Петровић, Душан Поп Ђурђев, Бранко Стевановић и Дејан Алексић.
У ОШ „Светозар Милетић“ Тител, Урош Петровић је стигао из ОШ Ђура Јакшић“ из Перлеза где је успешно започет овогодишњи песнички маратон. Урош Петровић је наступио пред препуним холом у Тителу где је показао своје песничке и забављачке способности. Децу и одрасле одушевио је својим питалицама за које је делио награде „чаробне лоптице које му је поклонио стари Кинез који их у складишту има око 300 000“. Деца су уз такве и сличне досетке одгонетавала занимљиве загонетке и уживала у чаролијама. Највише муке задала је „чаробна“ пластична јабука за коју нико од деце и одраслих није погодио да је реч о дечијој звечки.
За песничка остварења награђено је четворо ученика од којих су двоје из школе из Вилова. Награђени су Теодора Лазарчев, први разред и Драган Панић, трећи разред-обоје из Вилова и Елена Дринић, трећи разред и Бјанка Маринков, шести разред из Титела. „Песничку Штафету“ у Тителу су припремиле Милена Субић, професор руског језика и Јасна Радановић, библиотекар која је песнику уручила књигу „Три века новог тителског школства“. За уређење сцене се побринула наставница ликовне културе Светлана Ђурђевић. По завршетку посла у Тителу, „Штафета“ се упутила у Лок и Гардиновце.
У Локу су победили Ото Франк, ученик првог разреда и Стефан Цуцић из седмог разреда. Школу из Гардиноваца у Зрењанину ће заступати Дуња Петковић, трећи разред и Љиљана Галић, ученица осмог разреда.
Напоран распоред за понедељак 16. априла 2018. године, за песника Уроша Петровића завршио се у ОШ „Серво Михаљ“ у Мужљи где је у складу са традицијом засадио дрво у Алеји песника.
Фотографије и текст: Стево Диклић
Фотографије из Лока и Гардиноваца: Стеван Авгуштин