Обележен – Светски дан борбе против сиде

Издвајамо

ТИТЕЛ- ОШ „Светозар Милетић“  и  Црвени крст Тител, обележили су  1. децембра, Светски дан борбе против сиде. У просторијама основне школе у Тителу, ученици Вељко Петров, Вања Зубчић, Стефан Миљевић, Андреа Стојчић и Милица Михајловић, одржали су предавање и презентацију ученицима седмих и осмих разреда о једној од најопаснијих болести савременог света. Ученике је припремила и организовала Оливера Боздић, професор биологије.

Након успешног наступа ученика, следило је приказивање едукативног филма „Дечко који се стидео“ .Филм је урадио Црвени крст Палилуле уз помоћ International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Филм су снимили млади људи, тако да је пријемчив за младе генерације којима се обраћа.Гледаоци филма могу да увиде да је стид, неинформисаност и неодговорност према сопственом здрављу, један од узрока ширења ове опаке болести. Филм говори о деветнаестогодишњем младићу који први пут у животу ступа у сексуални однос са девојком коју његова околина познаје као промискуитетну особу. Иако је знао за постојање кондома као сигурне заштите, између осталог и од сиде, он је ушао у ризик због стида да га неко из његове околине не види у тој „непријатној“ куповини.Укратко: младић је заражен вирусом HIV-a, иако му је то био први сексуални однос и прва девојка у животу.
Ако је у току излагања, које је претходило приказивању овога филма, у публици и било мало хихотања, филм је испраћен у потпуној тишини и са великим интересовањем.
Филм који је био у складу са овогодишњим слоганом: „Сазнај своје стање“, обезбедила је Марија Олах Калмар, секретар Црвекретар Црвеног крста Тител. Она је после филма поделила деци брошуре „Све што треба да знам о AIDS-у“ коју је издао Црвени крст Србије- Црвени крст Војводине. За кондомима који су им  подељени била је права јагма, јер није било часно признати своје сексуално неискуство.
На крају ове успешне и поучне презентације, ученици су на стикерима написали поруке које су биле резултат спознаја које су стекли у току данашње акције.
Ево неколико карактеристичних:
-Не мењај често партнера
-Буди опрезан у односима са партнером
-Није срамота купити кондом
-Буди пажљива, верујем у тебе
-Користи кондом увек…
Наставница Боздић била је задовољна одговорима на двадесетак питања о HIV-у и AIDS-у, која су била подељена ученицима пре предавања и приказивања филма.
Текст и фотографије: Стево Диклић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *