ХУМОР ЈЕ ОЗБИЉНА СТВАР

Издвајамо

 

stevo_diklic_2

Да је хумор озбиљна ствар, већ годинама доказује наставник ликовне културе Стево Диклић и  ученици ОШ „Светозар Милетић“ из Титела. Томе у прилог иду и три групне награде које су освојили на управо завршеном 28. Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу. Прва групна награда за стрип иде у руке шесторици ученика ове школе, док је исто такву награду освојило седмеро ученика за колекцију необичних и шаљивих маски. Награду су освојиле и четири одличне ученице  V4 из подручне школе у Локу, Марија Топаловић, Лидија Секулић, Анастасија Бурка и Валерија Врањо.Оне су урадиле  шаљиве цртеже својих другара из одељења које су додатно „накитиле“ лепршавим стиховима.Све то је уобличено у књигу која има почетак и привремени крај, што значи да наставак следи на будућим фестивалима.

stevo_diklic_4

На овогодишњем Међународном фестивалу хумора у Лазаревцу учествовала су деца из Србије, БиХ-Федерације и Републике Српске, Црне Горе и Саједињених Америчких Држава из места Еликот Сити. За награде је конкурисало око 1500 радова, од којих је више било ликовних остварења. У жирију су , као и ранијих година , била призната имена као шта су Слободан Станишић-писац и карикатуриста, Ана Григорјев, академски сликар и илустратор бројних књига и сликовница за децу, Радмила Булатовић, бивши дугогодишњи директор Народне библиотеке у Лазаревцу и идејни творац Фестивала, Јасмина Иванковић, садашња директорица библиотеке… Фестивал већ годинама угошћује имена попут Добрице Ерића, Раше Попова, Миње Суботе, Душана Поп Ђурђева, Моше Одаловића, Бранка Стевановића, својевремено је редован гост био и покојни Душко Трифуновић, Драган Лукић и многи други.

stevo_diklic_1

Генерације ученика ОШ „Светозар Милетић“, Тител, под вођством наставника Стеве Диклића редовни су учесници и добитници награда на Фестивалу од 1997. године. До сада је освојено преко 80 првих,  других и трећих места у категоријама стрипови, маске, портретне карикатуре, плакати фестивала, инсталације… Наставник Стево Диклић освојио је прву награду за карикатуру „Нај осмех“ 1998. и 2002. године, а 2000. године био је „Шампион професорског хумора“. Прошле године његове карикатуре биле су изложене у холу библиотеке, а добитник је и „Гашине дипломе“ која му је додељена за изузетан рад са децом и допринос фестивалу.

stevo_diklic_5

Приликом сваког доласка у Лазаревац, ваља искористити прилику и  научити још нешто, па су овога пута ученици са својим наставником посетили и спомен-цркву Светог Димитрија с костурницом у којој су после Колубарске битке ту сахрањени погинули војници обе војске, што говори о величини нашег народа . Црква је иконописана у скорије време, а место на зиду цркве нашла је и мала Милица, трогодишња девојчица која је погинула у НАТО бомбардовању.

stevo_diklic_6

                                                                                                                                                    С. Д.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *