ХОДОЧАШЋЕ НА КРФ

Издвајамо

У просторијама ОШ „Светозар Милетић“ уТителу 15. 03. 2019. године је одржано предавање на тему „Ходочашће на Kрф“. Предавање је одржао кустос Српске куће на Kрфу Љубомир Сарамандић, а истом су присуствовали представници локалне самоуправе, ученици осмог разреда и њихови наставници као и бројни грађани. Предавање је организовано у сарадњи Нардодне библиотеке „СтојанТрумић“, локалне самоуправе и ОШ „Светозар Милетић“.

Господин Сарамандић је говорио о страдањима српског народа и значају Kрфа који живи и данас. Присутни су имали прилике да слушају о животима својих предака, о њиховим јуначким подвизима и о слави коју су оставили да живи вечно. Слава која је остала после њих живи у свакоме од нас и са поносом је мoрамо истицати, наводи Сарамандић.

Свако од нас, каже Сарамандић, је дужан да у себи осети жртву и да јој одапо част. Он је у даљем излагању повукао паралелу између живота данашње и омладине која је тада препешачила Албанију. Иако постојe значајне разлике постоји ту и јака спона. Та спона су жртва и страдање. Тадашња омладина је жртву и страдање прoживела, а данашњи млади људи, иако живе другачијим начином живота ипак у себи носе траг својих предака и њихових подвига.

Предавање је започето интерпретацијом песме „Тамо далеко“, а завршено је стиховима „Плаве гробнице“.

Послата је врло снажна порука са овог предавања и она гласи: ДА БИСМО ЗНАЛИ KУДА ИДЕМО, МОРАМО ЗНАТИ ОДАKЛЕ ПОТИЧЕМО!

 

Јасна Радановић, библиотекар