Митровдан – Дан просветних радника и Дан Општине Тител

Издвајамо

 

 

Јубилеј ослобођења Титела

Тител, град на ушћу , двеју река. Вековима је био грађен, пречесто рушен и упорно обнављан .  На нама је данас да се сетимо , знаних  и незнаних  јунака који  су мењали историјске токове и обликовали  догађаје . Они су, над овим нашим градом ,  развили  заставу слободе.

Од  чувених Шајкашких одреда, преко Светозара Милетића и многих српских родољуба  у нашем народу је пламтела жеља  да се уједини са својом браћом у Србији.   До остварења тог сна дошло је   са  Великим ратом, и  великим    недаћама    које су задесиле  нашу  земљу   и њен народ.

Пре стотину година започео је највећи рат,  који је икад вођен у дотадашњој историји,  а српски народ   је био  први  захваћен  и највише  погођен   ратним страдањима  . Више од свих других народа , наш народ  је   пропатио…  Срби су  гинули …  у  славним  биткама   на Церу и Колубари, у  беспућима Албаније, у јуришима   Солунског  фронта… Изгубиши државну територију  повлачили су се  у сусрет савезницима, погођени  глађу, изморени болешћу  нису се поколебали    пред  бројнијим  непријатељима. Више од других Срби су сањали о свом дому,  о слободи…

До коначног остварења сна о уједињењу  дошло је 8. новембра 1918. На Митровдан када је победоносна српска војска, ослободила Тител. Печат овим догађајима дат је на скупштини у Новом Саду новембра 1918. године  када је проглашено припајање Српске Војводине  Краљевини  Србији.  Касније су,  уједињене,  ушле у састав нове заједничке  државе Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

Кратак период мира   донео је само   предах… Тек стасалу нову генерацију становништва задесио је поновљени рат, који   је  поновио и увећао   недаћу…  Више од  губитка  државе, њеног распарчавања, стране окупације, српски народ је поражен   грађанским ратом .

Тител и Шајкашку област је, такође,  задесила  страхота Другог светског рата  .  Као одмазда за слободарске  тежње, на  наш народ су се ређале једна за другом трагедијом. Од узимања талаца, протеривања српског становништва 23. априла 1941. године   да би кулминирале  страшним погромом  српског и јеврејског становништва у јануару 1942. у Новосадској рацији.  У њој је живот изгубило 3340 недужних грађана , а  међу њима је било и Титељана.

Окупатори су имали своје законе.

Други светски рат  донео је велике промене   у политичком и  друштвеном устројству … После  четворогодишњег рата  југословенска држава је ослобођена од  стране партизана и Црвене армије.   У Тител су 22. октобра  1944 .  године ушле јединице 12. Војвођанске ударне бригаде и партизани  Шајкашког одреда .

Подсећамо се  , након читавог века  од  великих  ратова, изражавајући захвалност  херојима  прошлости .  Борећи се за идеје, они су нам,   у ствари, преносили    поуке …

               Спомињатии   не заборавити.