,,НАШЕ МАЛО, НЕКОМ ЗНАЧИ МНОГО“

Актуелности

АКУД ,,Јован Поповић“ основан је давне 1950. године. Ове године свој јубилеј обележио је концертом у оквиру Великогоспојинских свечаности. Од свог постојања ово друштво окупља чланове разних узраста, заљубљенике у игру, песму и народно стваралаштво. На уметнички начин интерпретира игре и песме и популарише их преко својих концерата. Међу члановима овог друштва су и ученици наше школе, који су распоређени у две групе. Једну групу чине ученици од I до IV разреда са предшколцима, а другу групу чине ученици од V до VIII разреда. Врата овог друштв отворена су током читаве године, али се упис углавном везује за септембар месец, месец у коме почиње и школска година.

Дечја фолклорна група учествовала је на разним манифестацијама  у околним местима. Овог пута посебно ћемо истаћи њихово учешће на хуманитарном концерту, организованом у Дому културе 26.новембра 2022, у циљу сакупљања помоћи породицама радника, који су у великом пожару остали без посла. Хуманитарни концерт одржан је под мотом ,, Наше мало неком занчи много“. Јер ,,Човек постаје великан, сходно ономе што ради за добробит других људи“ (М.Ганди). Тако су те вечери и наша деца била великани. Фолклорна група се на концерту представила играма и песмама и Шумадије. Многи од њих су се те вечери први пут у животу попели на позорницу, што их није спречило да бриљирају, а то  је показао и  громогласан аплауз публике. Међу ученицима наше школе наступили су: прваци- Анђела Белди, Ангелина Живадиновић, Калина Кнежевић и Јана Савић, другаци- Алекс Белди, Наташа Петровић, Стефан Шуша и Борис Сич, четвртаци-Андријана Јарчевић, Милица Петровић и Шандор Силвестер, петаци-Софија Мирић, Милица Петровић, Јована Андрић, Милица Јаковљевић, Бојана Чавић, Јелена Барјактаров и Зоран Двизац, шестаци- Маша Сабо и Александра Тодоровић и седмаци-Невена Петровић, Калина Хорват и Анита Шандор.

Тренутно чланови фолклорне секције припремају Новогодишњу представу и Новогодишњи вашар. За Новогодишњи вашар украсе су припремали на креативним радионицама, које се такође одржавају у просторијама друштва.

Управа АКУД-а  позива све заинтересоване ђаке, заљубљенике у народно стваралаштво, да се прикључе својим другарима. Пробе су четвртком у просторијама АКУД-а, у згради некадашње Ватрогасне.

 

Светлана Лозанов

                                                                                                                 учитељица