ПРОСЛАВЉЕН ДАН ШКОЛЕ У ОШ „СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ“ ТИТЕЛ

Издвајамо

 

Ученици и радници ОШ „Светозар Милетић“ Тител прославили су Дан школе и рођендан Светозара Милетића – адвоката, градоначелника Новог Сада и једног од најутицајнијих српских политичара у Аустро-Угарској монархији у другој половини 19. века. Да је реч о великом човеку и добром примеру за данашње нараштаје, доказ је и реченица која је остала записана у споменици Српске православне велике гимназије у Новом Саду где стоје речи да је Светозар Милетић „најбољи ђак којег је гимназија икада имала“.

Родитељи Светозара Милетића били су Сима и Теодосија – Тода Милетић. Светозар је рођен 22. фебруара 1826. године у Мошорину и био је најстарије од седморо деце у породици чизмара Симе. Породица је била слабог имовног стања. Мали Светозар је у Мошорину  похађао основну школу где је био „први ђак“, а школовање је наставио у немачкој школи у батаљонском средишту у Тителу. Намера његовог оца била је да га упише у Новом Саду на неки занат, али је случај хтео да успут наврате код угледног адвоката Арона Малетина који је, видевши Светозарово сведочанство са одличним успехом из свих 17 предметра, наговорио Симу да сина упише у Српску православну велику гимназију. За време похађања гимназије материјално су га помагали угледни, богати и племенити Срби међу којима је био и тадашњи вршачки владика Јосиф Рајачић.

По завршетку гимназије, школовање наставља у Пожуну (сада Братислава) у Евангелистичком лицеју, где у оквиру српске ђачке дружине чини прве књижевне и политичке кораке. Био је фасциниран идејом свесловенства, па свом имену додаје још једно-Свеслав. По завршетку лицеја одлази на студије у Пешту. То се дешава бурне 1848. године, у Европи познате по грађанским револуцијама. Колеге га проглашавају велеиздајником који навија да Руси уђу у Угарску, па се због, за Србе, небезбедне ситуације враћа у Шајкашку. Касније студије наставља у Бечу где 1854. године постаје доктор права. У Новом Саду 1856. полаже адвокатски испит.

Светозар Милетић је био адвокат, политичар, политички затвореник, издавач новина, борац за права Срба на српски језик и државу…

 

Овогодишњи Дан школе у Тителу прослављен је у препуном холу уз присуство представника општине- Весне Кнежевић- председнице СО Тител и Олгице Грилец-Тот- секретара СО, радника, ученика и пензионера школе, угледних представника других школа, грађана Титела и других званица.

Програм је почео са свечаном песмом о Светозару Милетићу у извођењу школског хора , а наставио се бројним прилозима, песмама, рецитацијама, игроказима…

Овогодишњи Дан школе био је специфичан по томе што је ученицима дата прилика да преузму улогу наставника, па и директора школе. Певало се и рецитовало на страним језицима – енглеском и руском…У једном тренутку десила се занимљива ситуација да је ученик, који је држао говор у име директора школе мр Петра Којића, обукао његов сако, па је овај тек додао пар реченица после „упарађеног“ новог „директора“.

Програм је био свечан, али и лепршав и весео, прилагођен деци и одраслима.

 

                                                                                                        Фотографије и текст: Стево Диклић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *