„Путовање са Светим Савом“

Актуелности

У суботу 28. јануара, дан након школске славе, ученици наше школе су имали прилику да погледају представу „Путовање са Светим Савом“ у Позоришту младих у Новом Саду.

Организованим превозом је близу стотинак деце у 9h ујутру из Титела, Лока, Вилова и Гардиноваца кренуло пут Новог Сада са својим вероучитељем и наставницима. Позоришна представа је почела у 11h и нешто више од сат времена држала пуну пажњу наших ђака .

Ова представа је настала као покушај да се једна овако важна личност за нашу историју, цркву и школу као што је Свети Сава, деци дочара на један, њима занимљив начин и у духу времена у коме они живе. „Путовање са Светим Савом“ је савремена прича у којој, кроз призму девојчице којој „тешко пада бубање о династији Немањић“, кроз снове и слике бака дочарава животни пут принца Растка од световног до духовног. Кроз ту причу деца уче, на један несвакидашни и занимљив начин, о историји како самих Немањића, тако и о томе како су људи живели у том времену , шта су облачили, шта јели и пили, како су причали, чиме су се бавили и још много тога.

Након представе деца су громогласним  аплаузом испратили глумце иза сцене, а њихови настваници су били поносни на њих, јер су са пажњом пратили сваки минут представе и како су се лепо понашали у позоришту, дајући тиме пример другој деци.

Након преставе су ученици имали слободно време да прошетају центром Новог Сада, док су настваници уживали у топлој чоколади у једном од најлепших новосадских локала.

У договорено време сви су се састали код чика Јовиног споменика, одакле су се упутили према аутобусима и кренули пут Титела у 13.30h.

Сви заједно су се безбедно вратили својим кућама, препуни дивних утисака и нових знања.

    наставница Мирјана Радишић