ЗА НАГРАДЕ НИКАД НИЈЕ КАСНО

Издвајамо

Ових дана у ОШ „Светозар Милетић“ у Тителу стигле су дипломе за освојена два прва места на Међународној дечјој ликовној изложби „13. новембар“ из Скопља у Македонији.О овој Међународној изложби довољно говори и сама чињеница да она постоји и опстаје већ више од четири деценије и да су на њој учествовала деца из готово свих европских земаља, као и деца из Азије и других делова света. Изложба је такмичарског карактера, а организује је Дечији ликовни центар-Градско удружење ликовних педагога -Скопље, под покровитељством  града Скопља. Повод одржавања изложбе је  обележавање 13.новембра – Дана ослобођења града..На овај конкурс-изложбу сваке године пристигне више хиљада радова од  којих се селектира  неколико стотина међу којима се бирају награђени.

Ове године две прве награде освојиле су Славица Миклић и Маша Иванов,ученице ОШ „Светозар Милетић“ Тител. Награде су освојене новембра 2017, али су у школу стигле тек ових дана- половином фебруара 2018. Тако велики период између освајања и добијања награда настаје због праксе  да награде преузима наша амбасада у Македонији која их касније прослеђује школама.
Једна од награђених- Славица Миклић, ученица је седмог разреда. Посебно је важно да се истакне да је Славица дете  која је одрасла  у хранитељској породици Ружице и Ђорђа Влашког заједно са њихових петоро деце.Она Ђорђа и Ружицу доживљава као своје родитеље, а њихову децу као своју браћу и сестре. Иста осећања долазе и са супротне стране. Славица цени доброту и љубав којима је окружена у дому Влашких, па се и сама развила у позитивну личност са развијеном емпатијом према другим људима. Из тог разлога постала је волонтер за помоћ старима и болеснима, а једна је од деце која учествују у прикупљању одеће за децу слабијег имовног стања.
У време расписивања конкурса за међународну изложбу у Скопљу, Маша Иванов је била одлична ученица VIII1, која је под вођством наставника ликовне културе Стеве Диклића, освојила бројне награде на ликовним конкурсима. Осим талента истицала се упорношћу и прецизношћу изведбе.
Сада је одлична ученица првог разреда Електротехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду, једна од малог броја одличних ученика који имају све петице. Маша не воли да се много истиче и хвали својим способностима и талентом, па су њени другари из одељења били изненађени њеним  радовима и идејним решењима за плакате на задату тему. Осим ове прве награде у Скопљу, она је такође освојила прву награду на овом такмичењу и 2016. године.
Да за награде никад није касно сматра и Стево Диклић наставник ликовне културе, који је до успеха водио ове две ученице, као и многе генерације пре њих. Диклић је од 1. септембра 2017. отишао у пензију, а ове награде и још неке друге које су зарађене у току школске године 2016/2017; стигле су са малим закашњењем, али га једнако радују као и чињеница да је иза себе оставио колектив у којем је био веома прихваћен, у којем је и сада радо виђен гост.
За 22 године колико је радио у ОШ „Светозар Милетић“ Тител, са својим ученицима је освојио преко 300 награда у земљи и иностранству. Учествовао је на бројним изложбама слика и карикатура, учествовао на ликовним колонијама, илустровао је више књига разних аутора, израдио идејна решења за многе дипломе, захвалнице, похвалнице, плакате, писао за разне сајтове и новине…

                                                                                                                                                                                                                        С. Диклић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *