„Мали Пјер“

Издвајамо

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У ОШ „Светозар Милетић“ ове године је по први пут одржано Такмичење за најбољу дечију карикатуру „Мали Пјер“. Ово такмичење налази се у календару такмичења чији покровитељ је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а организатор је Удружење „Пријатељи деце Србије“. Школско такмичење одржано је током фебруара, а општинско у марту. На конкурс се одазвао доста велик број деце- с обзиром да као школа учествујемо први пут и да још нису биле најјасније пропозиције такмичења .На такмичењу су учествовали ученици V-VIII разреда из Титела, Лока и Гардиноваца, а веома активни су били ученици I-IV разреда из Титела, Лока , Гардиноваца и Вилова. Ученици из Шајкаша и Мошорина нису учестовали у такмичењу. По завршетку општинског такмичења, радови су прослеђени у Београд на републичко такмичење, али је пре тога у школској библиотеци приређена изложба победничких радова коју су могли да посете заинтересовани ученици и наставници.
Важно је још да се каже да пропозиције такмичења дозвољавају да више радова добије исти број бодова, што значи да је дозвољено да буде више првих, других и трећих места,a резултат такве ситуације је следећи:

У категорији ученика I-IV разрда:

  • прва места су освојили Славица Миклић и Антонија Беук,
  • друго место припало је Јелени Вукотић и Љубомиру Вукотићу,
  • треће место припало је Маји Сувајац и Невени Пилић.

У старосној категорији V- VIII разреда:

  • прва места су освојили Марина Барјактаров, Тамара Чорто, Немања Калаковић, Клаудија Барна, Александра Бурка и Магдалена Карановић.
  • Друга места су припала Николини Пуач, Теодори Раданов, Љубици Џамбас, Јовани Тома и Матеи Стевановић.
  • Трећа места су освојили Валентина Дошен, Љиљана Галић, Душан Поповић и Митар Митрић.

 

Кратко образложење назива такмичења „Мали Пјер“:
Петар ПЈЕР Крижанић (1890-1962. ), писац и есејиста, један од родоначелника југословенске карикатуре и оснивач хумористичког листа „Ошишани јеж“.
После његове смрти у његову част установљена је награда „Пјер“. Од тога је изведена дечија варијанта „Мали Пјер“. Петру Крижанићу Пјер је био псеудоним под којим је објављивао своје карикатуре.

Стево Диклић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *