Покрајински секретаријат за спорт и омладину по трећи пут подржао програм “БУДИТЕ УЗ НАС ЈЕР МИ СМО ДЕО ВАС“ ОШ“Светозар Милетић“ из Титела

Издвајамо

Без обзира на целокупну лошу епидемиолошку ситуацију која је захватила читаву државу у ОШ “Светозар Милетић“ показали су да постоји начин да се спорт у школи ипак одвија у смањеном обиму али уз придржавање свих епидемиолошких мера које је прописала Држава.

Како нам је рекао творац овог сада већ препознатљивог програма под именом „Будите уз нас јер ми смо део вас“ мр наука физичке културе Петар Којић велику захвалност пре свега дугује Покрајинском секретаријату за спорт и омладину  и локалној самоуправи Општине Тител  на челу са председником мр Божић Драганом као и Спортском савезу Општине Тител који су подржали и без трунке двоумљења подржали овај програм који је већ препознатљив и широј јавности. Како нам је рекао Којић ове године су у пројекат укључени еминентни стручњаци из света спорта, спортске медицине, као и професионални спортисти. Којић нагласио да ће се ове школске  године сва такмичења и стручна предавања одвијати у школама те да путовања такмичера по другим школама неће бити због превеликог броја учесника на једном месту. Такмичења као и предавања ће бити организована по мањим групама и у различито време, баша као што је организована и настава. Самим тим све ово изискује и дужи временски период али како каже мр Петар Којић  све би требало да се заврши до почетка маја 2021.године. Упитан да нас кратко подсети и да нам опише суштину овог програма Којић је рекао следеће:“

Пре свега желео бих да нагласим да ће кроз овај програм проћи око 850 што такмичара свих узраста што самих предавача и наставника. Све је подељено у 6 категорија од којих прву чине ученици првог и другог разреда, другу категорију у ченици трећег и четвртог разреда, трећу категорију ученици петог и шестог разреда, четврту категорију ученици седмог и осмог разреда, пету категорију родитељи и наставници и шесту категорију  универзитетски професори, наставници и професионални и аматерски спортисти. Циљ програма јесте подизање нивоа физичке активности свих учесника, подстицање и оснаживање целе школе да још јаче и снажније у сарадњи са родитељима и локалном средином, промовише физичку активност и благостање у својој школској заједници. Овога пута сада у већ озбиљан пројекат укључујемо и факултете спорта првенствено из Новог Сада, као и спортске и педагошко психолошке стручњаке и професионалне спортисте који ће својим едукативним приступом помоћи даци да лакше пронађу пут до циља који сањају и можда једног дана и постану и они који ће своја искуства преносити другим генерацијама. Суштина програма такође је и неговање културе спортског понашања, фер плеја, сарадње, толеранције и поштовања различитости на спортским теренима и поред њих.

Програм ће обухватити учествовање свих ученика наше школе у различитим спортским активностима, почев од првог па до осмог разреда. Овог пута смо решили да и у такмичење званично уврстимо поред наставника и родитеља и спортске стручњаке са различитих факултета и професионалне спортисте.

Спортови који би били укључени у овај пројекат су мушка и женска кошарка, мали фудбал, рукомет, тенис, стони тенис, спортска гимнастика, одбојка, атлетски спортови, полигони свестраности, такмичарске игре без граница, штафетне игре за млађи узраст и многе друге. Спортови ће равномерно бити распоређени у свих пет насељених места у којима имамо издвојена одељења. Такмичења су планирана да се одрже половином септембра и пред крај маја заврше, и на крају да најуспешнији буду и награђени. У исто време уз ова такмичења организоваће се едукативне радионице.

Овим програмом очекујемо омасовљавање школског спорта на нивоу целе Општине па и ближе и даље околине, те у наредном периоду планирамо да се овај програм прошири на територију целе општине Тител која има поред наше још једну основну школу у Шајкашу-Мошорину и једну средњу школу у Тителу. Очекујемо такође поред укључивања и подршке родитеља и значајнију снажнију и активнију подршку школском спорту на нивоу локалне заједнице. Побољшање медијског праћења и промоције школског спорта уопште.

Циљна група овог пројекта јесу деца и млади, али не треба занемарити ни ширу промоцију физичке активности како у школској тако и у локалној заједници. Развијање физичког васпитања и школског спорта, може се допринети подизању нивоа физичке активности деце и младих и формирању активног стила, што представља значајну корист када је реч о јавном здрављу становништва.

Школски спорт и школско физичко васпитање су повезани по много чему,  међусобно се допуњују и деле заједничке циљеве као што су допринос здрављу и складном развоју личности. Бављење спортом уопште омогућава деци и младима, да кроз такмичења различитих нивоа унапреде своје моторичке компетенције, социјалне вештине и самопоштовање.