Посета Фестивалу науке

Актуелности

Ученици наше школе су у пратњи својих наставника Невенке Жилић и организатора Јелене Влашки Радосављев у четвртак 15. децембра 2016. године посетили хале Београдског сајма на коме је десети пут за редом приређен Фестивал науке.

У халама 3 и 3а врвело је од дечјих главица заинтересованих за достигнућа из различитих научних области , највише из физике, хемије, биологије, археологије, криминологије и роботике. Чак 256 школа са преко 800 ђака је тог првог дана организовало посету Фестивалу науке.

Могло се видети много занимљивих ствари, као што је воће које свира, роботи који сакупљају лоптице и друго, до врло корисних ствари: како користећи једноставне и приступачне ствари утврдити да ли је сок који купимо у продавници прави, природан или само вештачки обојен и заслађен, како направити у кућним условима сапун са шљокицама и право пиво. Било је занимљиво видети невидљиви свет бактерија, хромозома и наночестица;… Од чега се састоји панцирни прслук, како се откривају починиоци злочина и друго.

Сви смо са тог фестивала изашли пуни утисака и нових знања која су нас оплеменила, али и показала да наука није баук, да бављење њоме  није резервисано за научнике у високошколским установама и лабораторијама, већ да се њоме могу бавити сви – и најмлађи ученици, а и ми.

 

 

Јелена Влашки Радосављев