ТИТЕЛ У ЗНАКУ СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Издвајамо

У петак, 27. јануара  2017.  Тител је био сав у знаку Светосавља и  обележавања Дана Светог Саве, школске славе.

Свечаности су почеле богослужењем у цркви Успења пресвете Богородице, где је парох Милош Јевросимов служио литургију, а ученици и деца предшколског узраста су хорским певањем допринели лепоти овог светог чина. Парох Јевросимов је одржао краћу проповед у којој се, између осталог, чуло:“Свети Сава је препородио, водио и данас води верно своја чеда-српски народ!“

Причешћен је већи број деце, затим је обављен обред сечења Славског колача и благосиљано колљиво и вино. У самом светосавском програму учествовао је велик број деце, међу њима је највише оних који похађају веронауку, па су им познате песме о Светом Сави.

После богослужења у цркви, свечаност је настављена у холу ОШ „Светозар Милетић“, где је приређен културно уметнички програм за децу, родитеље, представнике локалне самоуправе и грађане Титела. Програму су присуствовали председник Општине Тител мр Драган Божић , председница Скупштине Општине Весна Кнежевић, Миодраг Аћимовић заменик начелника Општинске управе, као и многи други директори и руководиоци установа и јавних предузећа.  Програм је почео извођењем Светосавске химне, коју је извео школски хор, уз дириговање мастер проф. музичке културе Ивана Ковачевића, а затим је директор школе мр Петар Којић одржао кратак говор о Светом Сави, нашем светитељу и просветитељу, који се одрекао лепоте овоземаљских благодети и изабрао царство небеско.

Програм је уобличила Наташа Живанчев, професор српског језика, уз помоћ осталих колега – учитеља и наставника школе. Свештеник Јевросимов освештао је  школу и благословио све оне који у њој бораве, уче и раде.

Кум школе био је Милан Тривуновић из Шајкаша, власник  ланца пекара „Пахуља“. На крају свечаног програма, као шлаг на торту, директор школе доделио је Светосавска признања дугогодишњим успешним радницима школе. Признања су добили учитељ Драган Ратковић, шеф рачуноводства Зорица Петковић и професор ТИО Стеван Радуловић.  Ликовно решење Светосавског признања урадио је наставник ликовне културе Стево Диклић, прошлогодишњи добитник истога. Он је уједно и урадио сценографију бине.

Лепоти амбијента придонела је изложба ликовних радова о лику и делу Светог Саве, коју су урадили ученици нижих разреда са својим учитељима.