Трибина: Сачувајмо планету – играм се и учим

Актуелности

Међународни дан планете Земље, 22.април, обележава се сваке године широм света различитим манифестацијама и акцијама. Оне имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести. Дан планете Земље је дан када морамо да се сетимо да загађивањем и уништавањем планете уништавамо сами себе. Морамо да променимо начин размишљања, потребно је само мало бриге о планети, природи и нама. Опланетимо се !

Планета Земља наша је кућа

Наша планета Земља је можда јединствена у свемиру. То је за сада једино познато место где постоји живот. Земља нам пружа све што нам треба: ваздух који удишемо, атмосферу која нас штити од штетних сунчевих зрака, биљке и животиње које нам дају храну, материјале за израду одеће, обуће и наравно воду коју пијемо. Једном речју, Земља нам дарује све.

Промена климе

Клима на Земљи се мења. Научници стално упозоравају на то да је узрок промене климе и загревања планете – човек. Облаци дима из фабричких димњака и ауспуха моторних возила задржавају све више сунчеве топлоте на Земљи што доводи до загревања. На половима се лед постепено топи.

Највећи загађивачи ваздуха су индустрија и саобраћај. Индустријски развијена земља бори се против загађења тако што ставља филтере у фабричке димњаке и користи гориво добијено од шећерне трске, кукуруза и неких дргих биљака. Планета Земља је озбиљно угрожена.