Ученици и наставници ОШ „Светозар Милетић“ Тител у посети Међународном београдском сајму књига

Актуелности

?????

У суботу, 29. октобра 2016. године, ученици и наставници ОШ „Светозар Милетић“  из Титела , посетили су 61. међународни београдски сајам књига и Храм Светог Саве у Београду.На пут су кренули ученици из Титела, Лока, Гардиноваца и Вилова , наставници Стево Диклић, Невенка Жилић, Весна Пејин, Јасна Радановић, наставник у пензији Стеван Авгуштин и неколико гостију из Титела. Организатор и вођа пута била је професорица српског језика Јелена Влашки Радосављев.

Око 10 сати, по доласку на Сајам и договора око појединости обиласка,разгледања занимљивих штандова и времена за окупљање, ученици су се размилели у потрази за жељеним књигама. На сајму су учествовали бројни излагачи, књижари и дистрибутери.  „… Ове године, као и претходних седам, под сводовима хале 2 Београдског сајма организован је и сајам образовања, на коме су приказане различите средње школе и факултети. То је од посебног значаја било ученицима седмог и осмог разреда, којима је важан програм Професионалне оријентације ради правилног одабира занимања и упознавања са различитим образовним профилима.“

20161029_114925

Понуда је била богата и разнолика.Било је за свакога понешто- почевши од љубитеља старих и нових стрипова, старих белетристичких издања, али и вредних и ретких књига, светских бестселера, афоризама, вицева,астрологије…Овогодишњи Сајам одржан је под мотом „Књигу у руке“, а почасни гост сајма био је Иран, чији штанд је привлачио посетиоце лепотом изложака, али и девојкама обученим у традиционалну иранску ношњу.

На штанду „Вулкана“ врвело је од младих посетилаца које је привукла млада влогерка из Новог Сада Марија Жежељ, са својом књигом „Мој слатки живот“. Она је својим наступом надмашила и чувену Зоранах.

Пажњу су привлачили и неки политичари, глумци, певачи, али и докторка Нада Мацура, широкој јавности позната по телевизијским наступима у јутарњим програмима где извештава о догађањма у току ноћи и лекарским интервенцијама, али упозорава и на потребу „слојевитог облачења“ кад је за то време.

Обилазак Храма Светог Саве, такође је био догађај за памћење. Храм Светог Саве је највећи православни храм на Балкану, а по броју верника које може да прими (10 000), запремином је највећи  у православном свету. Његова изградња почела је 1935. године, да би са прекидима изазваним Другим светским ратом и поратним комунизмом, трајала до данас. Потпуни завршетак Храма, ако буде довољан прилив средстава, очекује се 2019.године.Храм Светог Саве са спољашње стране висок је око 80 метара заједно са великим позлаћеним крстом на централној куполи, дужина храма у смеру исток- запад је 91 метар, а у смеру север- југ је 81 метар… Централна купола је због своје величине и тежине, као и висине на коју је требало подићи, била прави испит за грађевинаре! Управо се ради на њеном осликавању. Право изненађење ученици и наставници ОШ „Светозар Милетић“ су доживели обиласком подземног дела Храма, где се налази ризница и крипта Светог Саве, као и гробна црква Светог кнеза Лазара. Овај део је веома близу свог коначног изгледа, а видели су га за сада ретки срећници. Ученици и наставници из Титела имали су ту част захваљујући сусретљивости и доброти протојереја- ставрофора Радивоја Панића, који је потекао из села Лок у општини Тител. Ни највећи песимисти нису остали равнодушни пред овом лепотом, па су брзо заборавили умор од јурњаве по халама Сајма.

 Овај лепи дан завршен је посетом ТЦ  Ушће и куповином ситница, углавном сокова и хране за дечја уста. Некима је привукла пажњу и макета „Београда на води“

 

                                                                                                              Стево Диклић