Посета командном броду „Козара“

Издвајамо

 

Ученици VII и VIII разреда наше школе посетили су у понедељак 20. 05. 2019. године командни брод „Козара“ Ратне морнарице Војске Србије. Посета броду је уприличена поводом обележавања Века српске речне ратне флотиле, а том приликом су ученици имали прилике да погледају истоимени филм. Посебно је значајан био уводни део филма у ком је представљен историјат настанка шајке, првог одбрамбеног ратног брода, као и Шајкашког батаљона чије седиште је било у Тителу, а служио је за одбрану Аустро-Угарске од турских напада. У наставку филма ученицима су хронолошки представљена дејства речне морнарице током Првог и Другог светског рата.

Ученицима су представљени историјат брода, као и главни делови командног брода „Козара“, командни мост, начин управљања бродом, наоружање које се налази на њему и друге просторије које се налазе у броду. Ученици су имали могућност да се испробају у различитим улогама на броду: да виде одакле се управља, чиме се брод брани, како се пуца са прамца брода и др.

Боравак Речне ратне морнарице у нашем месту искористили смо и за организовање Дана девојчица и Дана дечака у оквиру програма Професионалне оријентације. Девојчице су имале прилику да виде да војни позив није резервисан само за дечаке, већ да се сада школују и девојке у средњим војним школама и гимназијама, као и на војној академији. Координатори програма Професионалне оријентације су припремили ученике за интервју са командирима и официрима на броду, састављајући са њима пригодна питања у вези са путевима образовања и вођењем каријере. Ученици су се у оквиру реалних сусрета са војним позивом распитивали о томе како се постаје официр, да ли је нужно завршити војну школу, да ли  постоји могућност усавршавања у струци, какве су обавезе војника, колико често могу да посећују своје породице с обзиром на дуге вежбе, терене и друге обавезе. Командир и подофицири су на свако питање давали врло исцрпне, детаљне и сасвим искрене одговоре.

Боравак на броду задовољио је интересовања ученика и представио им војни позив са свим својим добрим и мање добрим странама.

Овом приликом захваљујемо Војсци Србије на сарадњи која је била врло интензивна ове школске године и надамо се да ће се наставити и у будућности, а наша општина, тј. локална самоуправа ће и надаље бити добар домаћин припадницима Војске Србије који пожртвовано чувају и наше реке, наше градове и небо изнад нас.

 Јелена   Влашки  Радосављев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *