„Штампам мајице штампам шоље имам воље МОГУ БОЉЕ !“

Издвајамо

Министарка просвете проф.др Славица Ђукић Дејановић доделила је јуче у ОШ „Драгојло Дудић“ у Београду директорима 36 основних школа уговоре о финансијској подршци ученичким задругама.

На јавни позив за доделу средстава пријавио се велики број основних школа, са одличним пројектима, а одабрано је 36, којима је укупно додељено 12 милиона динара.

Међу ових 36 основних школа је и Основна школа „Светозар Милетић“ Тител, односно Ученичка задруга „Зврк“ чији је Пројекат „Штампам мајице штампам шоље имам воље МОГУ БОЉЕ!“ позитивно оцењен и сврстан међу добитнике уговора за финансијска средства. Уговор је са министарком потписао мр Петар Којић, директор Основне школе „ Светозар Милетић“ Тител.

Ученичка задруга „Зврк“ окупља велики број ученика и наставника, а укључен је и завидан број родитеља деце, која похађају нашу Основну школу. Рад у ученичкој задрузи омогућава да ученик слободно време проведе организовано, креативно и рекреативно, а при том занимљиво и корисно.

Иако је само учешће у раду ученичке задруге добровољно,   приступањем ученик преузима обавезу рада у њој и постаје одговоран за њен рад и успех, па и неуспех. Заједничким радом ученика, наставника, али и родитеља, јача се и васпитна улога школе. Поред тога, задруга остварује и економску добит, али она није најважнији циљ. Ангажованим радом ученика у задрузи директно и индиректно се утиче и на смањивање услова за вршњачко насиље.

Ђаци у оквиру задруге „Зврк“ за сада се опремају и оспособљавају за штампу мајица, шоља, рекламног материјала, а предстоји и оспособљавање простора за продају школског прибора. Када се оконча капитална реконструкција школе моћи ће се размишљати и о производњи ужине и других производно услужних активности.

Задруга својим радом ће се све више истицати и на хуманитарном плану, тако што ће ученицима који имају тешкоћа у учењу, њени чланови пружати помоћ у учењу. Из остварене зараде моћи ће да се врши набавка школског прибора за ученике нижег социјално-економског статуса. Чланови задруге могу у хуманитарним акцијама прикупљати средства и друге сличне и примерене активности.

Поред средстава из оваквих пројеката добијених од Министарства, или других донатора, школа ће моћи средства зарађена у оквиру ученичке задруге користити за куповину машина, опреме, средстава и материјала за рад задруге.

Основна школа, а тиме и ученичка задруга „Зврк“ могу рачунати и на подршку локалне самоуправе, која је свих ових деценију уназад подржавала, финансијски помагала и побољшавала опште услове у свим објектима школе у сва четири насеља Тителу, Локу, Вилову и Гардиновцима, како би услове образовања приближила градским.

Како је јуче изјавила министарка просвете проф.др Славица Ђукић Дејановић „Министарство просвете препознаје значај рада ученичких задруга и подржава њихов рад, помоћима и посредовањима и кроз средства која кроз конкурсе обезбеђује“

Добијањем уговора за финансијска средства и овим Пројектом је Основна школа „Светозар Милетић“ Тител потврдила да на узоран начин врши поверену јој функцију образовања и васпитања деце, те да је још увек међу малобројним основним школама у Републици Србији која има основану Ученичку задругу.

Снежана Радић, педагог школе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *