УЧЕНИЦИ ОШ „СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ“ ИЗ ТИТЕЛА УЧЕСНИЦИ ДЕЧЈЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ У НОВОМ САДУ

Издвајамо

У петак 20. новембра у плавој сали ШОСО „Милан Петровић“ из Новог Сада одржана је 18. дечја ликовна колонија „Између два моста“. На овој „пунолетној“ колонији поред бројних школа из читаве Војводине учествовали су и ученици ОШ „Светозар Милетић“ из Титела са наставником Стевом Диклићем који је и претходних година био редован учесник и поштовалац ове лепе манифестације. Ове године тителску школу представљале су Клаудија Барна и Александра Бурка из подручне школе Лок и Љиљана Галић из подручне школе Гардиновци.

У протеклом времену колонија је најчешће одржавана на Ченеју испред лепо уређеног објекта ШОСО „Милан Петровић“, али је ове године због спорог дотока новчаних средстава термин одржавања померен па је било ризично планирати рад на отвореном. Пре почетка рада колоније домаћини су учесницима  показали сензорну башту- дар Министарства спољних послова Италије и италијанске покрајине Емилија-Ромања. Колонију су отворили директорка школе Славица Марковић и академски сликар Димитрије Коларевић-просветни саветник у Министарству просвете Републике Србије.

Тема колоније није била одређена, већ су деца радећи уз звукове уметничке музике  свој доживљај преносила на папир. Тако су настала дела са препознатљивим мотивима, али и занимљиве апстракције.Осим овогодишњих радова деца и наставници могли су погледати поставку изложбе од радова са прошлогодишње колоније. Постављање изложбе од радова са претходне колоније редовна је пракса свих ових година, па се деца радо враћају да се присета „кад су били мали“ или да погледају радове својих другара. Спонзор колоније кроз дуги низ година је приватна фирма МП „Вагели“.

Колoнија је уласком у пунолетство преболела дечје болести, али и даље мора да остане млада како би јој деца били редовни посетиоци и учесници.

                                                                                                                                Стево Диклић